Diskusní forum pro skutečné milovníky plemene shar-pei

Forum u faldíků

Sarkoptový svrab

Online poradna o zdraví a nemocech shar-peiů

Sarkoptový svrab

Příspěvekod Markheetka » 27 srp 2009, 16:44

sarkoptový svrab - prašivina

původce: sarcoptes canis - zákožka svrabová
rozšíření: vyskytuje se na celém světě.
hostitel: pes, liška, kočka

člověk se může nakazit především od psa.

vývoj a přenos: vývojový cyklus trvá 17-21 dnů. samice kladou vajíčka do chodbiček vyvrtaných v kůži. z nich se líhnou šestinohé larvy, které se vyvíjí v nymfy a dospělce s osmi nohami. samice jsou velké přibližně 0,4 mm a samečkové 0,2 mm. sarkoptový svrab je přenosný přímým kontaktem.

patogeneze a klinické příznaky:
zákožky dávají přednost méně osrstěným místům, jako břicho a ušní boltce, a živí se tkaninovým mokem. produkty roztočů způsobují silné svědění a vznik pupínků. neustálým škrabáním se tvoří z pupínků strupy a kožní změny se rozšiřují na celé tělo. pro chronickou formu je charakteristické zesílení kůže, která tvoří záhyby, tvorba strupů, zvětšené mízní uzliny a celkové vysílení. sekundárně dochází k bakteriálním kožním infekcím.

* skrytá forma svrabu se vyskytuje u často koupaných psů. svědění je přítomné, ale nález roztočů je znemožněn častým koupáním a odstraňováním strupů a šupin z kůže.

* u napadeného člověka se objevují svědivé pupínky. svědění je nejvýraznější v teple, např. v noci v posteli. zákožky zůstávají na člověku obvykle jen 1-2 generace. postižení mizí do 4 týdnů po zabránění kontaktu s nemocným psem. nemoc je u člověka nazývaná pseudosvrab.

léčba: postižený pes se ostříhá, koupe se v šamponech s obsahem síry a akaricídních koupelech. může se aplikovat ivermektin a preparáty proti svědění. u člověka se používá lindan.

zdroj: http://www.mojeveterina.cz/clanky-o-veterine/clanek57/
.............................................................................................................................................
MVDr. Iva Librová z Vetcentra Praha Stodůlky k léčbě svrabu u psa říká následující:
"Advocate i Stronghold by měli být plně dostačující k vyléčení svrabového onemocnění již po dvou aplikacích v tří až čtyř týdenním intervalu."
Obey the Shar-Pei
Markheetka
Administrátor

Re: Sarkoptový svrab

Příspěvekod silvia » 27 srp 2009, 19:05

Ja len doplnim, ze je dobre vyvarit vsetky textilie s ktorymi psik pride do styku, a dezinfikovat veci, ktorych sa dotyka.

Nam napriklad advocate nepomohol, dali sme ho este pocas urcovania diagnozy 2x, celkovo je narocne svrab najst v zoskraboch.
Obrázek

Andreas Moravia Sunrise
silvia

Příspěvekod wonkaconny » 16 čer 2010, 08:12

ahoj holky,

včera nám zjistili u wonky svrab a dostali jsme stronghold a za měsíc má dostat zase a dostal i antibiotika. Mohli by jste mi poradit co všechno mám udělat. Vím, že mám všechno vyprat a vyčistit, ale nevím jaký prostředek mám použít? Jsem z toho docela zoufala, protože nevím kde to mohl chytit a je divné, že to má wonka, protože je relativně zdravý a conny která má sníženou imunitu tak to nemá tedy zatím. Děkuji moc za rady lucka
wonkaconny

Příspěvekod silvia » 16 čer 2010, 12:59

Ahoj, my sme svrab mali, ja som sa snazila vsetky textilie vyvarit (teda oparala nad 80 stupnov) a byt som vydezinfikovala savom, teda podlahy. Takisto je lepsie vyvarit, alebo vyhodit plysove hracky...

Dostali ste len ten stronghold? My sme aj kupali v ectodexe (alebo tactic), co su pripravky aj na demodikozu. Kupel sa mi zda efektivnejsi. Nepamatam si uz ako casto sme kupali, ale zda sa mi, ze na zaciatku kazdy druhy den, potom 2x za tyzden a potom este preventivne raz do tyzdna. Pomohlo. Advocate sme dali az nakoniec, len ako prevenciu.

Tiez neviem, kde to mohol Andy chytit, Rybnicek hovoril, ze to moze byt od maciek, alebo ak aj nejake zviera so svrabom chodi na to iste miesto kam my (trava) a chodi tam stale, tak vraj ten svrab sa moze drzat v travach...Neviem.
Obrázek

Andreas Moravia Sunrise
silvia

Příspěvekod wonkaconny » 16 čer 2010, 13:45

Tak savo mě už taky napadlo, ale problém je v tom, že máme dost citlivou podlahu a tak nevím jestli to na to můžu dat no musím se zeptat své drahé půlky. Ty hračky mě vůbec nenapadly, ale plyšáky vyperu a vlastně všechno kde byl wonka tak to půjde do pračky a všechno vydenzifikovat, ale spíše se mi jedná o postel a sedačku jako dezinfekci použit tam. Četla jsem na netu, že sice je to přenosné na člověka, ale z toho člověka dál se to přenášet nemůže tedy asi může, ale nemůže tenhle svrab se dál v člověku množit. No budu tomu věřit :-D

JJ dostali jsme jenom tu pipetu taky se mi to zdá hrozně málo, protože nevím jestli to dokaže zahubit ty parazity, když to má dost po sobě navíc jsem četla, že je to jenom na ušní svrab a navíc mám takový pocit, že tohle už má wonka dlouho, ale v únoru jak jsme byli na veterině tak to nenašla nebo byla zrovna schovaná, protože ty fleky co má na sobě tak už měl i dříve. Dneska budu na veterinu volat at mi doporučí dezinfekční prostředek a zeptám se proč nepoužili i nějaké ty prostředky na toho neřáda. Vím jak jsme měli trůdnika, že jsme ho často taky koupali.

A máš pravdu může to být z koček, z trávy od psa a tak podobně.
wonkaconny

Příspěvekod silvia » 17 čer 2010, 17:56

my sme postel a gauc necistili. a tiez u nas dlho trvalo nez sme svrab diagnostikovali, rybnicek vtedy povedal, ze ked sme to doteraz nechytili, tak to uz nechytime. takze toho by som sa nebala, ak sa teraz nedrbete vy, tak by to malo byt ok. ale asi by som si urcite zaobstarala ten ectodex, aspon to bude aj ako prevencia voci demodexu, ked ste ho uz mali. drzim palce!
Obrázek

Andreas Moravia Sunrise
silvia

Zpět na Zdraví, veterinární pomoc, léky a zkušenosti s léčbou